streda 11. septembra 2013

Silvester Krčméry


Dňa 10. septembra 2013 zomrel Silvester Krčméry jeden z členov Rodiny pod vedenim Tomislava Kolakoviča. Krčméry sa o Kolakovičovi vyjadril, že bol svätcom. Silvester Krčméry sa narodil 5. augusta 1924 v Trnave, mladosť a dospievania prežil v Banskej Bystrici, kde sa venoval skautingu. Neskôr pokračoval v štúdiu medicíny v Bratislave, kde ho očarila spomínaná osobnosť profesora Kolakoviča a jeho aplikácia sociálneho učenia cirkvi a laického apoštolátu. Spoločne s Vladimírom Juklom sa stal členom spoločenstva Rodina. Spoločne sa stretávali na Svoradove v izbe Rudolfa Šestáka, kňaza a zároveň študenta medicíny.
Od polovice júna 1945 študoval v Prahe (časť štúdia a praxe strávil v Paríži a Maroku). Dňa 7. mája 1948 promoval v Prahe na “doktora všetkých vied lekárskych”. Lekársku prax vykonával v českom pohraničí, ale aj v Košiciach na kožnom oddelení. V januári 1950 nastúpil na dôstojnícku lekársku školu v Ružomberku a následne na vojenčinu v Kuřivodoch.
V júli 1951 ho zatkla Štátna bezpečnosť a začalo sa jeho putovanie po väzeniach a táboroch. Prvé stretnutie s československou bezpečnosťou (políciou) zakúsil už v roku 1946. Spoločne s Vladimírom Juklom sa ocitli vo vyšetrovacej väzbe “U dvoch levov” v Bratislave za spoluprácu s Kolakovičom. V čase druhého zatknutia (v roku 1951) mal Silvester Krčméry 26 rokov. Zažil útrapy tvrdého zaobchádzania bacharov a vyšetrovateľov. Okúsil chlad, hlad, bitie, škrtenie, kopance, otĺkanie hlavy o stenu, nalomené a neošetrené dve rebrá, hodiny musel stáť v pozore a dňom i nocou šliapať po cele. “Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu,” zazneli jeho slová pred súdom v Trenčíne v roku 1954. Odsúdili ho na 14 rokov odňatia slobody.
Katolícky disident Silvester Krčméry zomrel vo veku 89 rokov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára