pondelok 16. septembra 2024

Svätý Róbert Belarmín

Svätý Róbert sa narodil roku 1542 v meste Mentepulciano v Toskánsku. V Ríme vstúpil do Spoločnosti Ježišovej, a ked ho vysvätili za kriaza, viedol slávne dišputy na obranu katolickej viery a na Rímskom kolégiu prednášal teológiu. Napisal Maly katechizmus, ktorý bol preložený do 56 jazykov. Roku 1599 sa stal kardinálom a roku 1602 arcibiskupom v Capue. Na rímskych kongregáciách pomáhal riešiť vela otázok, ktoré prinášala doba. Veľkú starostlivosť venoval duchovnému životu. Z jeho viacerých kníh sú najznámejšie: De gemitu columbae a De arte bene moriendi. Zomrel 17. 9. 1621. Za blahoslaveného ho vyhlásil roku 1923 pápež Pius XI. a za svätého ten istý pápež roku 1930. O rok neskôr bol vyhlásený za učiteľa Cirkvi. Jeho pozostatky sú teraz v chráme svätého Ignáca v Ríme.

Svätý Kornélius a Cyprián

Kornela vysvätili za biskupa rímskej cirkvi roku 251. Bojoval proti schizmatikom novaciánom (Novacián, rigorózny kňaz, ktorý odmietal prijat odpadlíkov aj po pokání do Cirkvi). Podporoval ho Cyprián, čo upevnilo jeho autoritu. Ked cisár Gallus začal nové prenasledovanie krestanov, pápeža uväznili a odvliekli do Civitavecchie, kde 14. 9. 253 zomrel. Jeho telo preniesli do Ríma a pochovali na Kalixtovom cintoríne. Cyprián sa narodil v Kartágu okolo roku 210 v pohanskej rodine. Prijal vieru, stal sa kňazom a roku 249 ho vysvätili za biskupa mesta. V búrlivých časoch vynikajúco riadil Cirkev. Za Valeriánovho prenasledovania musel íst najprv do vyhnanstva a po návrate zomrel 14.9. 258 ako mučeník. Jeho pozostatky sú dnes v Lyone av opátstve Compiegne. Sv. Cyprián bol aj teologickým spisovatelom. Ešte dnes je známe jeho dielo De unitate Ecclesiae.


Svätá Hildegarda z Bingenau

Narodila sa roku 1098 v Bockelheimne v Nemecku a roku 1115 zložila reholné sľuby v benediktínskom opátstve Disibodenberg. Okolo roku 1150 založila v Rupertsbergu pri Bingene kláštor, v ktorom sa stala opátkou. Bola odborníčkou v prírodných vedách a v hudobnom umení. V mnohých spisoch objasňovala kňazom i Iudu Božie zjavenie, ktoré spoznávala mystickou kontempláciou. Dokonca aj kniežatá a pápeži sa k nej obracali so žiadostou o radu. Poznačená chorobou zomrela roku 1179.