piatok 1. januára 2010

Svedkovia Jehovovi

Svedkovia Jehovovi (hovorovo jehovisti) je náboženská spoločnosť, označujúca sa za kresťanskú, ktorú založil v roku 1872 v Pennsylvánii Charles Taze Russell ako náboženskú organizáciu Bádateľov biblie oddelením od adventistov. V súčasnosti majú okolo 7 miliónov členov po celom svete (2007).
    Jej členovia sú známi vytrvalou kazateľskou činnostnou, očakávaním blízkeho konca sveta (Armagedon) a politickou neutralitou. V nacistickom Nemecku boli prenasledovaní. Podla nich Ježiš Kristus ako eschatologický sudca čoskoro ukončí súčasnú vládu Satana a nastolí vecný raj pre spravodlivých.
    Často bývajú označovaní za sektu, co však oni sami odmietajú s poukazom na to, že nemajú jedného ľudského vodcu.
    Názov Svedkovia Jehovovi založený na biblickom verši. "Mne ste svedkami vy – to výrok Pánov." nesú od roku 1931 (Slovo "Pán" vyjadrené v pôvodnom texte staro-hebrejským "jhwh" podla iných zdrojov YHWH cítajú ako Jehova. Podla niektorých je správne znie "Jahve" a znamená "Existujúci" alebo "Ten, ktorý je".) Predtým sa volali "Bádatelia Biblie".

2.1      Dejiny
    "Sionistická strážna veža" (pôvodný názov) bola založená v Pittsburghu v USA Charlesom Taze Russellom v roku 1879. bol jej prvým prezidentom. Russell prezentoval vlastné učenie Biblie. Základom viery (Russell nemal žiadne teologické vzdelanie) sa stalo jeho súborné dielo "Štúdium o písme". Z jeho výpočtov – podľa rozmerov egyptských pyramíd – predpovedal, že v r. 1914 nastane koniec sveta. Zomrel v roku 1916.
    Znacne odlišné biblické výklady mal už však právny poradca spoločnosti Joseph Franklin Rutheford, ktorý sa stal doživotným Russellovým nástupcom. Aj on sa považoval za absolútnu autoritu. Okrem mnohých zmien v samotnom ucení zmenil aj systém jeho šírenia. V r. 1931 dal organizácii súčasný názov – Svedkovia Jehovovi. Na jeho podnet vznikol program návštev členov od domu k domu, cím sa jeho organizácia rozrástla na 115 000 clenov na celom svete, po zmene výpočtov predpovedali jehovisti koniec sveta v r. 1925, dôkladne sa nan pripravovali postavením prepychového chrámu v Kalifornii pre izraelských praotcov, v ktorom Rutheford býval. Zomrel r. 1942.
    Novým prezidentom sa stal Nathan H. Knorr, pocas ktorého éry zažilo hnutie najväčší rozmach (2 milióny clenov), zaviedol zmeny v štruktúre organizácie, ktoré si priniesol z podnikateľskej sféry. Podla neho pripadol koniec sveta na jesen roku 1975. Členovia húfne predávali svoje domy a majetky. Keď sa konca sveta nedočkali, po zime opustilo cirkev zhruba štvrt milióna členov.
    Frederik W. Franz (zomrel r. 1992) bol považovaný za najschopnejšieho odborníka v hebrejčine, no na súdnom pojednávaní sa ukázalo, že klamal a porušil prísahu, pretože nedokázal preložiť jediný biblický verš. Od r. 1980 vylúčil niekoľko najvyšších vodcov (aj svojho synovca), ktorí sa odchýlili od učenia Strážnej veže a neboli ochotní sa mu bezvýhradne podriadiť.

Zdroje: DRÁB, P.: Ekumenizmus na Slovensku. Prešov, Vydavatelstvo Michala Vaška, 1998, s.141

HLAVÁCEK, P.: Svedkové Jehovovi, in: Rozsievac, 63, 1993, c.5, s. 70.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Svedkovia_Jehovovi#cite_note-http:.2F.2Fwww.ushmm.org-0

http://www.watchtower.org/v/jt/article_01.htm

4 komentáre:

  1. všetky viery urážajú a hanobia vieru jehovistov.....prečo?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. lebo sa jedna o bludne ucenie, ktore nie je zhodne s bibliou. Veria, ze Kristus bol inkarnovany archaniel Michal, ze Duch Svaty neexistuje, ze Kristus zomrel na stlpe, taktiez veria, ze krv je silom duse a nemozno tak vykonavat transfuziu. Tato ich viera nesie vsetky znaky sektarizmu, manipulacie s clenmi, same zavadzanie maju dokonca rozpracovane body, ktore musia dodriavat pri tom ako sa rozpravaju s moznymi clenmi organizacie. je to cely rad formuliek, presnych krokov, ktore maju dorziavat pri dodrzat, ich pravo dokonca urcuje, kedy majju mat zeny na hlave klobuk. katolicke cirkvi, pravoslavne cirkvi a ostatne ortodoxne cirkvi existuju postupnostou po apostoloch, ktori mali najlepsie teologicke vzdelanie od sameho Bozieho Syna a tak najlepsie vedeli a urcili cirkevne dogmy, pravdy viery a ked nejaky jehovisti po dvetisic rokoch si vymyslia vlastne vysvetlenie biblie, to je cista neakceptacia viery, ktoru nam zachoval Kristus. podla teba by mali cirkvi chvalit a velebit bludy tejto sekty???

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prvá, čo keby si radšej najprv preskúmala to čo chceš napísať a potom usúdila správny úsudok. Ježiš Kristus bol ,pred tým než sa narodil tu na zemi, v nebi. Z Biblie sa dočítame že Michael je archanjel čiže hlavný anjel(Júda 9). Teto výraz sa v Biblii nachádza vždy len v jednotnom čísle, čiže je len jeden archanjel. V 1. Tesal. 4:16 sa píše: "Sám Pán zostúpi z neba s prikazujúcim zvolaním, s hlasom archanjela." Čiže hlas Ježiša je prpísaný k hlasu archanjela. Čiže logicky vyvodený záver nznačuje tomu že Ježiš je archanjel Michael.
    Grécke slovo "stauros" ktoré je písané v Biblii tam kde sa prekladá ako Kríž znamená: kôl, stĺp, jeden kus dreva. Kríž vnikol do kresťanstva z pohanskýchn árodov takisto ako aj mnoho sviatkov a pod.
    O krvi píše Apoštol Pavol: "zdržiavajte sa ..krvi". K tomu transfúzia krvi je najšpinavší a najnebezpečnejší spôsob liečby. Jehovovi svedkovia urobili veľký pokrok v bezkrvnej liečbe. A pracuje sa na tom stále.
    O tých bodoch a formulkách nič neviem. Pokrývka hlavy musí byť, áno. To je taktiež napísané v Písme, žiaden výmysel.
    Ak však ide o dnešné cirkvi, veľmi sa vzdialili od Kristovho učenia. Prijali mnohé pohanské znaky, ako je i kríž, ktorý mali dávno pred narodením Krista Ježiša Babylonské kmene. Taktiež trojica, Ježiš nikdy neučil o trojici, Biblia píše že Ježiš je nižší ako Otec. A mnoho iných. Máš pravdu že cirkvi nikdy nebudú chváliť vierouku Jehovových Svedkov pretože cirkvám sa nepáči možno to že zvestujeme. Ale mi sa snažíme len konať podľa Biblie. "Chodťe a robťe učenníkov z ľudí všetkých národov, a učte ich zachovávať to čo so vám prikázal, a ja som s vami až do záveru tohto sveta." povedal Ježiš. A tiež povedal: "Toto poslostvo o Kráľovstve sa bude zvestovať po celej obývanej zemi na svedectvo všetkým národom, a potom príde koniec." Nepoznám iné náboženstvo, ktorého všetci členovia zvestujú po celej zemi,a to zdarma a z lasky k ľudom. Len škoda že si to ľudia málo vážia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. loco12 presne, nemám čo by som dodal, palec hore

    OdpovedaťOdstrániť