sobota 12. decembra 2020

Kázeň Mon. Štefana Kluberta na štvrtú adventnú nedeľu v roku B

 Počneš a porodíš syna.                                                          4. Adventná nedeľa v roku B roku1979

 

Mons. Štefan Klubert (dekan Levoča)

 

Boh poslal anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Jozefovi. A meno panny bolo Mária. Anjel prišiel k nej a povedal: „Zdravas‘, milosti plná, Pán s tebou.“ Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav. Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán, Boh, mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca.“ Mária povedala anjelovi: „Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?“ Anjel jej odpovedal: „Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn. Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožné.“ Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ Anjel potom od nej odišiel. (Lk 1,26 – 38)

 

Keď sa zamyslíme nad Máriiným stretnutím s anjelom, jej situácia sa zdá taká jednoduchá neviem si však predstaviť, že by povedala „nie“ Božiemu plánu spásy. Uvedomme si však, že Mária svojim „áno“ Fiat povedala „nie“ iným vzťahom, iným plánom, iným svojim predstavám. Ľudsky povedané veľmi prijemným, príťažlivým a láskavým vzťahom. Životu v rodine so snúbencom Jozefom. Životu s jeho starosťami i radosťami mimo prílišnej pozornosti verejnosti. Jediným slovom: Fiat! Dala svoje sny a plány na vedľajšiu koľaj a prijala Božie plány, ktoré veru neboli vôbec jednoduché a bezproblémové.

Liturgia dneška spomína prvých rodičov. Ich šťastie spočívalo nie v úspechu, nie v hmotnom vlastníctve, nie v odpore proti inštitúcii, ale v duchovnej a mravnej vyrovnanosti, v ovládaní svojho telesného človeka, v ovládaní tela dušou. Pokušiteľ vedel rafinovane naservírovať im nové prehodnotenie hodnôt. Začali hľadať iba seba. Mysleli si, že to dosiahnú odporom proti inštitúcii Božích príkazov (návodu na dobrý život). Nazdávali sa, že šťastie človeka to je úspech, tak spáchali hriech. Všetko sa v nich vzbúrilo – telo proti duši, pudy proti rozumu, náchylnosť proti vôli. Prekážala im nahota nielen faktická, ale zvlášť mravná a duchovná. Poznali svoj strašný omyl a začali sa Boha báť.

Večný Boh, aby zachránil človeka od tohto pomýleného zmýšľania, postavil novú alternatívu. Nepoškvrnenú pannu matku Máriu. Ženu, ktorá svojim „Fiat“ dokázala vyviesť ľudstvo z toho mravného a duchovného závozu, v ktorom sa dnes nachádza. Dnes je Cirkev za to vysmievaná, nepochopená, že pre záchranu, povznesie a pre možnosť zdravého, rozumného vývoja ľudskej spoločnosti na prvé miesto kladie mravnosť. Neprejde veľa a doba ukáže, že Cirkev uvažovala a uvažuje správne, reálne, že k trvalému šťastiu jednotlivca a spoločnosti nieto inej cesty okrem mravnosti. 

Boh má aj so mnou plán. Starostlivo ho pripravil a veľmi sa teší, keď mu budem dôverovať a raz mu poviem s vierou svoje: „Fiat“ – „Áno“. Viem ísť do rizika, keď odo mňa Boh chce niečo, s čím absolútne nepočítam? Viem si predstaviť, ako sa Boh teší, keď ma môže požehnávať, keď mi môže dať dary, ktoré má pripravené iba pre mňa?


  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára